Bilgisayarlardan sonra şimdi de cep telefonları virüs tehdidi altında...
İlk ‘cep virüsü’ olarak bilinen ve Bluetooth bağlantısı ile bulaşan Cabir, 1 yılda 20 kadar ülkeye yayılmış ve onbinlerce telefonu tahrip etmişti. İlk virüsün ortaya çıktığı 2004 yılından bu yana ise –sürekli gelişen teknolojinin bir dezavantajı olarak – tam 175 çeşit virüs piyasaya yayılmış durumda.
Son günlerde Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yüksek telefon faturaları konusunda, yoğun şikâyetler oluşması cep virüslerini yeniden gündeme taşıdı. Yetkililerden gelen açıklamaya göre, hem telefonlarınıza hem de bütçenize ciddi zarar verme kapasitesi bulunan 2 yeni virüs, ülke ülke dolaşıyor.
Cevapsız arama şeklinde telefona sızan virüs, numara geri arandığında aktif hale geliyor ve yaptığınız o arama faturanıza tam 10 ayrı telefon konuşması olarak yansıyor. Ayrıca virüs, telefon rehberine yerleşerek – siz farkında olmadan - seçtiği numaraları rastgele aramaya devam ediyor.
Diğer virüs ise WAP-GPRS uyumlu telefonları tehdit ediyor. Cep telefonunuzdan internete bağlandığınız an, içinde virüs gömülü olan bir oyun karşınıza çıkıyor ve siz oyunu telefonunuza indirdiğiniz an virüs aktif hale gelip telefon rehberinizde bulunan tüm numaralara periyodik olarak mesaj gönderiyor.
Peki cep telefonlarımızı tehdit eden bu virüslerden korunmak mümkün mü?
Cep telefonunuza virüs bulaşmasını önlemenin 4 temel ve basit yolu var.
1) Tanımadığınız numaralardan gelen çağrı ve mesajlara asla cevap vermeyin.
2) Tanımadığınız şahıslardan gelen mailleri ve dosyaları açmayın.
3) Kullanmadığınız zamanlarda Wi-Fi ve Bluetooth bağlantılarını açık tutmayın.
4) Ve en önemlisi - eğer telefonunuz virüs programına uyumlu ise - vakit kaybetmeden yetkili servise gidip telefonunuza bir virüs koruma programı yükletin.
Aşırı nem ve sıcaklar nedeniyle telefonları bozulan vatandaşlar soluğu tamircide alıyor...
Sıcakların etkisini artırdığı bugünlerde cep telefonu satıcıları ilginç bir iddiayı da gündeme taşıdı. Cep telefonu satıcılarına göre sıcak ve nemli hava cep telefonlarında oksitlenme yaparak bozulmasına neden oluyor.
Aşırı nemden dolayı cep telefonlarının son günlerde daha çok arıza yaptığını belirten Osmaniyeli cep telefonu bayii Selim Şahin, müşterilerin suçu satıcılarda aradığını belirterek, sıkıntılı bir dönem yaşadıklarını söyledi.
Sıcaklarla birlikte her gün nemden zarar gören en az 10 telefonun kendilerine tamir için getirildiğine dikkat çeken Şahin, cep telefonu kullanıcılarını uyarıyor. Aşırı sıcak ve nemden kaynaklanan arızaları önlemek için yaz akşamlarında cep telefonlarının mümkün olduğunca açık havada bırakılmaması gerektiğini belirten Şahin "Vatandaşlar telefonlarını ceplerinde değil, kılıflarında taşısınlar.
Ayrıca telefonların arka kapağı açarak sık sık temizlenmesi gerekir. Cep telefonları hassas cihazlar. O yüzden nemden hemen etkileniyor. Nemlenen cep telefonu oksitleniyor. Buda arızalara neden oluyor" diye konuştu.